NŮŽ JE DODÁVÁN S POUZDREM
BODAK UTON AZ – jedná se o UTON, který je o 18 mm delší oproti dýce 362 a byl vyvinut ve spolupráci s aktivními zálohami Armády České republiky. Skládá se z dýky UTON AZ, jejíž čepel je vyrobena z kvalitní nerezové oceli typ 420 s tvrdostí 53–55 HRC, délkou 158 mm a má klínový výbrus. Držadlo dýky je vyrobeno z tvrzené pryže, která svou přilnavostí k dlani zabraňuje snadnému sklouznutí. Dýka je včetně pouzdra UTON AZ -4 – černé kožené pouzdro.
Zacházení s nožem:
Při nevhodném zacházení může dojít k poškození či zničení nože. Při poškození zadejte opravu vždy odborníkovi, který má k manipulaci s nožem dostatečná oprávnění. Nedopusťte, aby bylo s dýkou krou-ceno, páčeno či jinak nepřípustně manipulováno. Neřežte ani nesekejte do tvrdých materiálů jako jsou kov, kámen, sklo apod. UTON není určen na házení (k této činnosti jsou určeny speciální nože), protože při tom může dojít ke zlomení čepele nebo poškození konstrukce nože. Čepel nože je určena k řezání, proto musí být udržována ostrá.
Ostření čepele:
Ostření čepele se provádí pod sklonem 15–20° na kameni o zrnitosti 200 – 320 tzv. obtahováním. Pro dokončení ostření se může použít ocílka, kůže, leštící pasty atp. Přesto doporučujeme broušení nožů svěřit odborníkovi – nožíři.Podrobné informace najdete na https://www.mikov.cz/s5511761-navod-na-ostreni-nozu.
Bezpečnost při používání:
Váš nůž je dobrý pomocník, ale zároveň i útočná zbraň a je důležité se podle toho chovat. Nenechávejte ho volně ležet v blízkosti dětí a osob se sníženou schopností sebeovládání. Nepoužívejte nůž po požití alkoholu či omamných látek. Udržujte ho stále čistý a suchý, aby nedošlo ke sklouznutí ruky a následnému pořezání. Před použitím vždy nůž zkontrolujte, zda není poškozen nebo nejsou uvolněny jednotlivé kom-ponenty. Neřežte elektrické vodiče, které jsou pod proudem. Při nošení či přenášení nože dbejte na to, aby byl pokaždé řádně zajištěn a upevněn v pouzdře. Nenechávejte nůž či pouzdro na přehřátém místě, mohlo by dojít k deformaci plastových částí.
Údržba a skladování:
Po každém použití je třeba čepel nože (případně další součásti) řádně očistit, popř. mírně namazat olejem, aby byl zachován jejich bezvadný a provozuschopný stav. Při skladování by dýky neměly být ve vlhku nebo v nečistém prostředí. Nože s otevřenou čepelí by pak neměly být skladovány hromadně či spolu s kovo-vými předměty, aby nedošlo k jejich poškození, otupení ostří či zranění při manipulaci. Vhodné je ukládaní nožů ve vlastních pouzdrech nebo v tzv. špalcích na vyhrazených a suchých místech. Pokud se nůž delší dobu nebude používat, je třeba jej dobře vyčistit a nakonzervovat.
- 1. Národní nožířství
- méně než 5 ks
- Vinohradské nožířství
- méně než 5 ks
- Nožířství Victory Chodov
- není skladem
- Strašnické nožířství
- není skladem